Planten determineren

Veel vogelaars zullen het herkennen, je weet redelijk wat van vogelsoorten en bent in staat de meeste soorten wel uit elkaar te houden. Maar van andere natuur zoals planten of bomen heb je geen enkel idee.

Nu is het determineren van planten ook geen eenvoudige kost. Hoewel het grote voordeel van een plant is dat ie niet wegvliegt of zich achter takken verschuilt, zijn sommige kenmerken erg lastig te zien. Wat te denken van een bovenliggend vruchtbeginsel? Of wat moet je met de vraag of de bloemen zich wel of niet in een hoofdje bevinden?

Gelukkig is er sinds enige tijd een makkelijker manier om vast te stellen welke plant je hebt gezien, namelijk via www.floraeuropa.eu .De systematiek lijkt sterk op de manier waarop www.welkevogelisdit.nl werkt. Je combineert de kenmerken die je ziet (en snapt) en automatisch worden de soorten weergegeven die aan die kenmerken voldoen. Bij planten werd lang gedacht dat er zoveel gedetailleerde kenmerken zouden zijn dat dit niet zou werken. In de praktijk blijkt het mee te vallen.  Vaak is het al behulpzaam dat je bij het determineren weet in welke familie de plant zich bevindt. Na wat doorgraven kun je vervolgens veel sneller vaststellen wat je gezien hebt.

En zoals gezegd, een plant zal ondertussen niet gevlogen zijn.

Advertentie